Nov 7, 2009

Nasib Malang Umat Islam Rohingya...


KEJAM!! ZALIM!! Itulah antara ungkapan yang mampu saya ungkapkan sewaktu membaca artikel tentang penindasan yang telah dilakukan oleh Junta Tentera Myanmar terhadap umat Islam Rohingya di Myanmar. Mereka dihalau dari tanah air mereka sendiri dengan cara yang sangat kejam.

Jikalau mereka enggan keluar, mereka di ancam. Mereka di tangkap dan dibunuh tanpa perbicaraan, tanah-tanah dan binatang ternakan mereka dirampas sesuka hati, banyak masjid dimusnahkan dan generasi muda di halang hak pendidikan mereka. Kesemua ini dilakukan bagi menekan etnik ini seterusnya melakukan pembersihan etnik dari tanah air mereka sendiri.

Menurut sejarah, orang Rohingya kebanyakannya adalah satu kumpulan etnik beragama Islam di utara Negeri Rakhine yang terletak di Barat Burma. Kebanyakan populasi Rohingya tertumpu di dua buah bandar utara Negeri Rakhine (yang dahulunya dikenali sebagai Arakan) manakala sebahagian kecil menetap di bandar Akyab, Rathedaung dan Kyauktaw.


Masalah etnik Rohingya bermula apabila kerajaan junta tentera Myanmar berasa kurang senang dengan mereka. Mereka menganggap etnik ini tiada hak untuk menetap di Myanmar kerana agama dan asal usul mereka. Kemuncak kepada episod duka ini berlaku apabila kerajaan junta melancarkan genosid (penghapusan etnik) secara meluas dan terbuka kepada etnik malang ini.

Genosid bermula pada tahun 1962 ekoran episod rampasan kuasa oleh General Nay Win di Myanmar. Pada November 1948 sehinggalah awal 1992, sebanyak 19 kempen ketenteraan telah dilakukan bagi menghalau etnik Rohingya dari tanah air mereka.

Antara operasi yang paling kejam ialah Operasi Burma Territorial Force (BTF) pada tahun 1949-1950, Operasi Nagamin pada Februari 1978-1979 dan Operasi Na-Sa-Ka (Pasukan Keselamatan Sempadan) yang bermula pada tahun 1992 hingga kini.
Menurut Amnesty International, orang Rohingya terus menerus menderita akibat pencabulan hak kemanusiaan oleh junta tentera Myanmar sejak tahun 1978, dan akibatnya ramai yang telah melarikan diri ke negara jiran seperti Bangladesh.

"Gerakan pembebasan orang Rohingya disekat dengan keras dan pada hakikatnya sebahagian besar mereka telah dinafikan kewarganegaraan Myanmar mereka. Mereka juga tertakluk pada pelbagai bentuk pemerasan dan pencukaian sembarangan; penyitaan tanah; pengusiran paksa dan pemusnahan rumah; dan sekatan kewangan ke atas perkahwinan. Orang Rohingya terus menerus dipaksa menjadi buruh dalam pembinaan jalan raya dan di kem-kem tentera walaupun jumlah buruh paksa di utara Negeri Rakhine telah menurun sejak sedekad yang lalu."


Apa yang dikesali disini adalah kekurangan kesedaran umat Islam pada nasib saudara seagama mereka ini. Meskipun kes mereka tidaklah sepopular penindasan umat Islam di Palestin dan China, namun apa yang telah berlaku pada mereka tidak banyak beza. Mereka ditindas dan dihalau daripada tanah air mereka. Hak mereka dinafi dan di cabuli sesuka hati.

Tambah menyedihkan apabila Negara umat Islam sendiri tidak membela nasib mereka. Nasib etnik ini tidak dibela sewajarnya. Bahkan mana-mana pelarian Rohingya yang masuk ke Negara mereka akan dihantar semula ke tempat asal mereka. Ibarat keluar mulut naga masuk pula ke mulut buaya. Langsung tidak berperikemanusiaan dan berasa belas kasihan. Adakah alasan bahawa mereka adalah pelarian boleh diterima logik akal??

Sedarlah wahai pemimpin Islam, mereka adalah saudara seaqidah dan seagama kita. Jika bukan kita, siapa lagi yang mahu menyelamatkan nasib mereka. Tidak malukah kita apabila Negara musuh Islam ketawa melihat perbuatan ‘kemanusiaan’ kita itu?

Nasib pelarian etnik Rohingya di Malaysia tidak kurang kisahnya. Timbalan Presiden Pusat Informasi Rohingya, Mohd. Rafiq Hamidullah berkata, pada masa ini terdapat kira-kira 20,000 pelarian Rohingya berada di Malaysia.Sehingga kini tidak banyak NGO yang berani tampil mempertahankan nasib etnik Rohingya ini secara agresif dan bersungguh-sungguh. Kalau adapun tidaklah banyak dan boleh dibanggakan.

Mungkin kes kemanusiaan yang berlaku pada pelarian Etnik Rohingya ini tidak dipandang secara serius seperti mana kita memandang isu yang berlaku pada saudara kita di Palestin. Namun apa yang pasti, mereka merupakan saudara seagama kita. Kita seharusnya peka dengan situasi mereka sekarang.

Jika isu Palestin mampu mendapat liputan meluas dan kutipan tabung amal secara besar-besaran, mengapa tidak kita lakukan perkara yang sama untuk etnik Rohingya ini? Krisis yang berlaku pada mereka seharusnya dipandang secara serius. Kita sepatutnya bersama-sama memikirkan penyelesaian yang tepat bagaimana hendak membela nasib mereka sebaik mungkin. Namun apa yang berlaku adalah sebaliknya.

Isu kekejaman ini semakin membarah dari hari kehari pada umat Islam di Arakan ini. Ingatlah!! Allah SWT telah menyatakan dengan jelas mengenai konsep persaudaraan ini melalui surah al-Hujurat ayat 10 yang bermaksud:
’Sesungguhnya orang mukmin itu adalah bersaudara, maka damaikanlah antara saudara-saudaramu dan bertakwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat’.

Manakala dalam hadis nabi saw pula, Rasulullah bersabda yang bermaksud:
’Perumpamaan orang mukmin dalam berkasih sayang, cinta mencintai, dan kasih mengasihi ibarat satu tubuh, iaitu apabila terdapat salah satu anggota badan yang sakit, maka seluruh tubuh turut berasa sakit dengan tidak boleh tidur dan demam’. (Hadis Riwayat Imam Muslim).

Akhirnya, saya berharap semoga kita, sebagai umat Islam tidak memandang secara sebelah mata terhadap isu umat Islam Rohingya ini. Mereka adalah saudara seIslam kita juga. Mekanisme penyelesaian isu ini seharusnya difikirkan bersama dan dilaksanakan dengan secara bersama dan konsisten.

Adakah kita berharap musuh-musuh Islam akan membantu kita? Oh! Tidak mungkin. Sejarah sendiri menunjukkan siapakah sebenar musuh-musuh Islam. Dengan kesedaran yang ada, marilah kita bersama-sama berganding bahu dan tenaga bagi menyelesaikan masalah umat Islam di Arakan ini. Semoga hak dan nasib mereka di bela sewajarnya. Insyallah..

*Sumber di ambil dari Majalah Milenia bil.87 1430 Zulkaedah - Zulhijjah

4 ulasan:

ibnu adnan said...

salam... isu umat islam rohingya ditindas telah lama... cma ianya tidak dihebahkan... ini dsebabkn kita merasa mereka itu bukan saudara kta iaitu persaudaraan seakidah.. ni dsebabkn hasil pengasingan negara umat islam brdasarkn sempadan2 negara dan bangsa.. sekadar renungan...

Hasanhusaini said...

Salam AKh...bagus tulisan Nta...saya teringat transformasi istilah yang digunapakai terhadap Palestin dan kita amati kesannya yang telah berlaku...pada awal kejatuhan Uthmaniyyah, Krisis di Palestin disebut krisis Muslim Palestin, Selepas itu Krisis Arab palestin dan sekrang sebagai krisis orang-orang palestin -Palestinian crisis...

TintaSerikandi89 said...

Salam...penulisan yg menarik.. Sbnrnya ana pun x tau pasal penindasan ini terutamanya terhadap puak minoriti ini.. Memang benar, kurangnya hebahan tentang isu menyebabkan ianya langsung tidak dipandang dunia.. Sudah tiba masanya umat ISLAM yg ramai ini celik hati dan minda agar ISLAM tidak akan terus ditindas... Isu2 spt ini harus diberi perhatian...Jika kita melihat kpd sejarah lampau, seorang khalifah mampu mengarahkan satu bala tentera ISLAM hanya utk membela maruah seorang wanita... Inikan lagi satu puak yg tertindas dicabul segala hak2 mereka... Teruskan perkongsian yg menarik spt ini..(^_^)

Mohamad Khairul Dhamiri said...

Bagai mana nasib mereka tika kita menyambut aidul adha dan kepada sahabat Salam Raya Qurban

Related Posts with Thumbnails
 
Copyright 2009 .: Ahli Parlimen 2030 :.. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan